Advertisement1

Aloo Palak ki Sabzi Recipe آلو پالک کی سبزی

Alu Palak ki Sabzi Recipe
Aloo Palak ki Sabzi | https://ourcuisines.blogspot.com/

Aloo Palak ki Sabzi Recipe

Aloo Palak or Alu palak ki sabzi is a simple, quick, healthy yet delicious Pakistani recipe for lunch or tiffin box. Aloo palak ki sabzi is made at every home but my recipe is something different and I can bet you will love this dish when you follow my recipe.


Ingredients:

  • Half a kilo of fresh spinach
  • Potato half kg
  • 1 tsp fresh fenugreek
  • Two tomatoes finely chopped
  • Four tablespoons of oil
  • One onion finely chopped
  • Garlic four cloves
  • One inch of fresh ginger sliced ​
  • 2 fresh green chillies finely chopped
  • Two teaspoons of crushed red chillies (chili flakes)
  • Cumin (seed) one teaspoon
  • Salt to taste


Method:

  1. Wash the potatoes and cut them into four pieces. 
  2. Wash spinach and chop. 
  3. Heat oil and brown the potatoes. 
  4. Then remove all the remaining oil except one spoon and fry cumin, ginger, garlic, whole red chillies, onions, green chillies and crushed red chili flakes in it. 
  5. When the onions start turning golden, add the potatoes and salt and cook with little water until the potatoes turn soft.
  6. Then add spinach, fresh fenugreek and chopped tomatoes and mix well. 
  7. Cover and cook on low flame.
  8. When the spinach is wilted, turn off the flame.
  9. Garnish with green chilies and fresh cream & serve. 
Delicious potato spinach is ready.

Note: If fresh fenugreek is not available, add a teaspoon of dry Kasuri fenugreek

Aloo Palak ki Sabzi Recipe in Urdu

 آلو پالک کی سبزی

 :اجزاء

تازہ پالک آدھ کلو -
آلو آدھ کلو -
تازہ میتھی 1 پاؤ -
ٹماٹر باریک کٹے ہوئے دو عدد -
تیل چار کھانے کے چمچ -
پیاز باریک کٹا ہوا ایک عدد - 
لہسن چار جوے -
تازہ ادرک کترا ہوا ایک انچ -
تازہ سبز مرچ باریک کٹی ہوئی دو عدد -
خشک لال مرچ کٹی ہوئی دو چائے کا چمچ -
زیرہ (ثابت) ایک چائے کا چمچ -
نمک حسب ذائقہ -

ترکیب:
آلوؤں کو دھو کر چار ٹکڑے کر لیں۔ پالک دھو کر کاٹ لیں ۔ تیل گرم کریں اور آلوؤں کو براؤن کر لیں۔  پھر ایک چمچ کے سوا باقی تمام تیل نکال دیں اور اس میں زیرہ، ادرک، لہسن، سرخ مرچ ، پیاز، سبز مرچیں اور لال مرچ کٹی ہوئی فرائی کر یں۔ جب پیاز سنہری ہونے لگیں تو آلو اور نمک شامل کر یں اور تھوڑا پانی ڈال کر اتنی دیر تک پکائیں جب تک کہ آلو گل جائیں۔
پھر پالک ، میتھی  اور کٹے ٹماٹر شامل کر یں اور اچھی طرح مکس کر یں۔ ہلکی آنچ پر ڈھک کر پکائیں۔
 جب پالک گل جائے توہری مرچ کے ساتھ گارنش کریں اور پیش کریں۔ مزیدار آلو پالک تیار ہے۔
 نوٹ: اگر تازہ میتھی نہ ہو تو ایک چائے کا چمچہ خشک قصوری میتھی ڈال د یں ۔
---------------------------
Recipe by Anum Jamil 

Related Posts

Post a Comment

2 Comments

Thank you so much for your valuable comment!